Baggrund og formål
Kommuneplantillæg 4-2021 er udarbejdet i forbindelse med Lokalplan 15-5 ’Dagligvarebutik og erhvervsområde ved Hammelev’. Formålet med planlægningen er at muliggøre etablering af et område med forskellige publikumsorienterede servicefunktioner, herunder en dagligvarebutik, fastfood restauranter, tankanlæg med kiosk, bilvask, ladefaciliteter o.lign. ikke støjfølsomme funktioner. Området vil rette sig både mod Hammelev by og mod trafikken på det tilstødende overordnede vejnet med motorvej E45 og Ribevej, der forbinder til Vojens i vest. Planlægningen er igangsat på baggrund af et projekt fra en privat udvikler.
Planlægningen for en dagligvarebutik forudsætter en ændring af kommuneplanens retningslinjer for detailhandel. Med tillægget udlægges et nyt lokalcenter til én dagligvarebutik på maks. 1.200 m² i den vestlige del af planområdet. Samtidig nedlægges det eksisterende lokalcenter i Hammelev. Herudover – som en følge af udpegningen af et nyt lokalcenter – har kommuneplantillægget til formål at justere rammen for det eksisterende centerområde - 15.10.CE.01 - i Hammelev ift. anvendelse og regulering ift. detailhandelsbutikker. Dette for fremadrettet at begrænse muligheden for detailhandel til det nye lokalcenter.
Planområdets beliggenhed og eksisterende forhold
Kommuneplantillæggets område er beliggende i byen Hammelev mellem Vojens og Haderslev. Området strækker sig fra rundkørslen ved motorvej E45 og Ribevej i øst og langs med Hammelev Bygade til Ahornvej mod vest, mens lokalplan 15-5’s område ligger længst mod øst, jf. oversigtskortet nedenunder. Området ligger delvist i byzone og delvist i landzone
Afgrænsning af kommuneplantillæggets område i Hammelev vist med rød streg. Lokalplan 15-5’s område er cirklet ind med grønt.
Lokalplanområdet har et areal på cirka 30.000 m² og omfatter opdyrkede marker, der delvist er kantet af levende hegn og gennemskæres af et delvist rørlagt vandløb. Lokalplanområdet er ubebygget.
Den øvrige del af kommuneplantillæggets område strækker sig langs med Hammelev Bygade, der er rygraden gennem byen, og som også vejforsyner lokalplanområdet. Området omfatter eksisterende bymæssig bebyggelse overvejende i form af lav boligbebyggelse og enkelte centerfunktioner.
Indhold
Nærværende kommuneplantillæg 4-2021 har til formål:
- at aflyse ramme 15.10.CE.02 – Centerområde, Hammelev Bygade Øst
at aflyse ramme 15.10.TA.01 – Område til tekniske anlæg, Hammelev Bygade - at udlægget nyt rammeområde 15.10.EH.16 – Erhvervsområde Hammelev Syd. Rammeområdets anvendelse fastlægges til erhverv med lokalcenter til detailhandel, tankstation, publikumsorienterede serviceerhverv og tekniske anlæg, herunder anlæg til regnvandshåndtering og klimasikring. Arealrammen til detailhandel er 1.200 m² til dagligvarer, heraf én dagligvarebutik på maks. 1.200 m², der skal placeres inden for lokalcenterafgrænsningen i den vestlige del af rammeområdet. Ny bebyggelse kan opføres i op til 2 etager og med en højde på maks. 10 m.
- at ændre kommuneplanens hovedstruktur og retningslinjer for detailhandel ift. udlæg af et nyt lokalcenter til dagligvarebutik i Hammelev samtidig med at det eksisterende lokalcenter udgår. For det nye lokalcenter fastsættes en samlet arealramme på 1.400 m² og en maksimal butiksstørrelse på 1.200 m², og
- at justere den specifikke anvendelse og regulering ift. detailhandelsbutikker i rammeområde 15.10.CE.01 – Centerområde Hammelev Bygade Syd.
Trafikale forhold
Som et led i planlægningen for det nye servicecenter er der udarbejdet en trafikanalyse, 'Nyt servicecenter ved Hammelev TSA 68 – Trafiksimulering - Kapacitetsnotat'. Analysen er udarbejdet efter anmodning fra Vejdirektoratet og foreligger som et særskilt dokument.
Trafikanalysen er lagt til grund for en nærmere vurdering af den trafikale påvirkning og betydningen for vejnettets kapacitet ved den planlagte udbygning af området med dagligvarebutik, fastfoodrestaurant, tankanlæg og ladepladser. Konkret belyser undersøgelsen trafikken i året for færdiggørelsen af byggeprojektet i 2025/26 (Basisscenariet) samt trafikken i den fremtidige situation 15 år efter færdiggørelse af byggeprojektet (Fremtidsscenariet - 2040).
Analysen, der dækker de to rampekryds ved TSA 68 samt adgangsvejen til planområdet, er gennemført ved brug af mikrosimuleringsværktøjet VISSIM. Trafikgrundlaget er dels baseret på droneoptagelser ved TSA 68 i myldretidsperioderne, og dels på en beregnet trafik til og fra servicecenteret. I beregningen af turproduktionen er der forudsat en høj trafikvækst samt tæt på fuld udnyttelse af alle funktioner ved servicecenteret, hvilket giver en meget robust kapacitetsberegning.
Oversigt over analyseområdet ved TSA 68 set fra syd. Det hvide areal viser placering af servicecenter, mens de røde cirkler viser de to rampekryds. (Kilde: DDG – skråfoto).
Den samlede trafik fra servicecentrets funktioner er for basisscenariet (2025/26) beregnet til hhv. 168 biler i morgentrafikken, hhv. 426 biler i eftermiddagstrafikken. For fremtidsscenariet (2040) er der beregnet hhv. 236 om morgenen og 452 biler om eftermiddagen. I tallene for eftermiddagstrafikken er der taget højde for dobbeltudnyttelse.
Resultaterne af kapacitetsberegningen viser, at der ved basisscenariet ses den største forsinkelse i rundkørslen fra Hammelev Bygade (28 sekunder) og i signalkrydset fra frakørselsrampen (33 sekunder). I Fremtidsscenariet afvikles trafikken fra Hammelev Bygade i rundkørslen med en gennemsnitlig forsinkelse på op til 68 sekunder i morgenspidstimen. Fra Lysbjergvej ses en forsinkelse på op til 66 sekunder i eftermiddagsspidstimen.
De beregnede forsinkelser er et udtryk for serviceniveauet i de betragtede vejanlæg. Serviceniveauet opgøres fra A-F, hvor A er det bedste og F er udtryk for meget stor forsinkelse svarende til et trafikalt sammenbrud. Serviceniveau A-D anses normalt for at være acceptabel afvikling.
Trafikstrømmene fra Hammelev Bygade og Lysbjergvej afvikler med serviceniveau E, mens øvrige trafikstrømme afvikler med serviceniveau D eller bedre. I det østlige kryds er forsinkelsen fra Ribevej øst 46 sekunder i 2040. Dermed afvikles trafikken med serviceniveau D eller bedre. I det prioriterede kryds afvikles trafikken med serviceniveau B eller bedre.
I begge scenarier medfører kølængderne ikke tilbagestuvning mellem rampekrydsene ned på frakørselsramperne eller tilbage til rundkørslen fra det nye servicecenter på Hammelev Bygade. I morgenspidstimen vil der opstå tilbagestuvning tilbage til adgangsvejen til servicecenteret. Forsinkelsesresultaterne viser generelt en begrænset restkapacitet i rundkørslen, mens øvrige kryds har en del restkapacitet.
Samlet set afvikles trafikken i de tre kryds med serviceniveau D eller bedre i 2040. I rundkørslen opleves der kun serviceniveau E fra én retning i hhv. morgen- og efter-middagsspidstimen, hvor øvrige vejgrene afvikler med serviceniveau D eller bedre. Dertil ses ingen kritisk tilbagestuvning omkring rampekrydsene. Kun på Hammelev Bygade vil der opleves tilbagestuvning tilbage til krydset ved servicecentret, der i perioder vil reducere afviklingen i dette kryds.
Trafikanalysen er vedhæftet som bilag.
Kommuneplan 2021-2033 for Haderslev Kommune
Hovedstruktur og retningslinjer
Planområdet ligger inden for følgende udpegninger:
Arealer til byudvikling
Erhvervslokalisering
Skovrejsning
Oversvømmelsesområder
Turisme
Kulturhistoriske værdier/kirkeomgivelser
Støjkonsekvenszoner
Byudvikling
Kommuneplantillægget omfatter et større areal til byudvikling mod øst, end angivet i retningslinjen. Med kommuneplantillæggets vedtagelse udgår arealerne af retningslinjen.
Erhvervslokalisering
Da det er af national interesse at sikre drifts- og udviklingsmuligheder for bl.a. transport- og logistikerhverv, er der i Haderslev Kommune fokus på anvendelsen af erhvervsarealer, der ligger i umiddelbar tilknytning til motorvejen og det øvrige overordnede vejnet, herunder den østlige del af kommuneplantillæggets område omfattet af forslag til Lokalplan 15-5.
Udviklingen viser, at transport- og logistikerhverv i stigende grad bliver store enheder med meget stort arealbehov. Tilsvarende viser tendensen, at godstransport over længere afstande vil ske med større vogntog, og at disse vogntog i stadigt stigende grad vil være elektrificerede eller køre på nye typer drivmidler. Dette skaber behov for robuste, hurtige og let tilgængelige opladnings-/påfyldningslokaliteter. Endelig er helt stedsspecifikke forhold omkring rummelighed, trafikafvikling, kapacitet og trafiksikkerhed vigtige i sammenhængen. Med afsæt i disse forudsætninger er potentialet og mulighederne i planområdet vurderet nærmere, herunder er der foretaget en sammenligning med eksisterende nærliggende motorvejsnære lokaliteter - erhvervsområdet Lysbjergvej/Nørremark og erhvervsområdet Melskov Allé. To af de eksisterende erhvervsområder ligger umiddelbart nord for planområdet, mens rastepladsen Ustrup ligger ca. 3,5 km længere mod syd.
Vurderingen er, at planområdet hverken synes relevant for den aktuelle type erhvervslokalisering eller vurderes velegnet til servicering af de nye typer pladskrævende godstransporter knyttet til transport- og logistikerhvervet. Dette begrundet i områdets begrænsede størrelse og den forventede sammensætning og disponering af de fremtidige funktioner, hvor specielt de fysiske pladskrav kombineret med blandingen af tunge og lette trafikanter vil vanskeliggøre en hensigtsmæssig og trafiksikker drift. Samlet vurderes det derfor hensigtsmæssigt at holde funktioner knyttet til servicering af transport-og logistikvirksomhed til de 3 alternative lokaliteter. I de to områder nord for findes en række naturlige lokationer for tung trafik, og områderne har allerede i dag en høj andel heraf. Det synes derfor mere hensigtsmæssigt at etablere nye lademuligheder for tung trafik i de eksisterende områder, hvor der tilmed er restrummelighed. Derved undgås også en yderligere spredning af den helt tunge trafik til Hammelev Bygade.
Endelig er der fortsat også velbeliggende og attraktive lokaliseringsmuligheder for disse typer virksomheder og denne type servicefunktioner ved Bestseller i Logistikcenter Nord, der ligger ved Moltrup Landevej og Sommerstedvej (afkørsel 67).
Skovrejsning
På arealer inden for planområdet er skovrejsning uønsket. Kommuneplantillægget muliggør ikke skovrejsning.
Oversvømmelsesområder
Planområdet ligger ikke kystnært, men omfatter mindre arealer i Hammelevs eksisterende byområde, som er udpeget med oversvømmelsesrisiko. Kommuneplantillæggets ændring af de berørte rammeområder ift. anvendelsen til detailhandel vurderes at være uden betydning herfor.
Den østlige del - med lokalplanområdet – grænser mod syd op til oversvømmelsestruede arealer langs med vandløbet. Dette vurderes ikke at udgøre en risiko ift. den fremtidige anvendelse til erhverv. Endvidere stilles med planlægningen krav om, at regnvand der overstiger servicekravet, skal opsamles og forsinkes lokalt inden afledning.
Turisme
Hele planområdet ligger inden for et udpeget interesseområde ift. turisme. Kommuneplantillægget, herunder muligheden for etablering af et område med publikumsorienterede serviceerhverv, vurderes at være i overensstemmelse hermed.
Kulturhistoriske værdier/kirkeomgivelser
En større del af planområdet er udpeget som område med kulturhistoriske bevaringsværdier knyttet til Hammelev Kirke. Inden for kirkeomgivelserne må der kun planlægges for og udføres aktiviteter inden for byggeri, anlæg, råstofgravning m.v., hvis der tages hensyn til kirkernes landskabelige beliggenhed, samspil med det nære bebyggelsesmiljø eller udsigten til og fra kirken, og det kan godtgøres, at de beskyttelsesmæssige og bevaringsmæssige interesser ikke tilsidesættes.
Inden for det omfattede areal muliggøres udlæg af et nyt lokalcenter til etablering af dagligvarebutik (maks. 2 etager og en bygningshøjde op til 10 m) med tilhørende færdselsarealer. Bebyggelsens placering i kanten af udpegningen og den begrænsede byggehøjde vurderes at afspejle hensynet til de kulturhistoriske bevaringsværdier og det primære indkig langs Ribevej og Hammelev Bygade. Øvrige ændringer som følge af kommuneplantillægget ift. de berørte rammeområders anvendelse til detailhandel vurderes at være uden betydning for de kulturhistoriske interesser.
Støjkonsekvenszoner
Dele af planområdet ligger inden for støjkonsekvenszonerne omkring hhv. motorvej E45 og Ribevej. Kommuneplantillægget muliggør ikke nye støjfølsomme anvendelser.
Detailhandel
Udviklingen af kommunens handelsliv skal ske iht. Kommuneplan 2021’s hovedstruktur og retningslinjer for detailhandel – retningslinje 2.5. Detailhandelsplanlægningen i Haderslev Kommune har tre ligeværdige formål:
- fremme et varieret butiksudbud
- sikre god tilgængelighed for alle trafikarter
- skabe gode rammer for velfungerende markeder med en effektiv butiksstruktur
Butikker, der forhandler dagligvarer og udvalgsvarer, skal som udgangspunkt placeres i de afgrænsede
butiksområder, der ligger i bymidter, bydelscentre og lokalcentre.
Planområdet er i dag ikke omfattet af kommuneplanens hovedstruktur og retningslinjer for detailhandel. Placering af butikker uden for de udpegede områder kan kun ske under forudsætning af, at der som minimum redegøres for butikkens omsætningsmæssige opland samt hvilken påvirkning - negativ/positiv - der kan forventes af den eksisterende detailhandel.
Mere specifikt er det planlagte udlæg af et nyt lokalcenter i Hammelev omfattet af planlovens krav om detailhandelsredegørelse, jf. planlovens § 11 e, stk. 4. Detailhandelsredegørelsen og konsekvensvurderingen, der er indsat bagest i nærværende kommuneplantillæg, redegør for følgende:
- Vurdering af omfanget af den eksisterende detailhandel
- Vurdering af behovet for yderligere detailhandel
- Vurdering af sammenhængen med målene for detailhandelsstrukturen
- Oplysning om sammenhængen med målene for den kommunale hovedstruktur
- Angivelse af tilgængeligheden for de forskellige trafikarter
Konklusionen i detailhandelsredegørelsen er, at der er et lokalt forbrugspotentiale for en dagligvarebutik på 1.200 m².
Etableringen af en ny dagligvarebutik til lokalt indkøb er desuden i overensstemmelse med Hammelevs rolle i bymønstret som lokalby med et vist niveau af funktioner tilpasset det lokale opland. Her er dagligvarebutikker fraværende i Hammelev i dag.
Samlet vurderes det, at effekterne for den eksisterende detailhandel ved etablering af den nye dagligvarebutik er begrænsede. Kunderne til en ny butik handler i dag meget spredt, dvs. både i Vojens og Haderslev. Det er således afhængigt af deres bevægelsesmønstre i hverdagen, hvilken af dagligvarebutikkerne i de to byer, de vælger at handle ind i.
Dagligvarebutikken kan indpasses ved udpegning af et nyt lokalcenter i Hammelev i kommuneplanens hovedstruktur og retningslinjer (Retningslinje 2.5) som erstatning for eksisterende lokalcenter i Hammelev.
Placeringen i den østlige ende af Hammelev Bygade lige ved såvel motorvej E45 og Ribevej samt et lokalt stinet betyder, at dagligvarebutikken er godt placeret for lokal trafik, uanset transportform. Desuden er butikken godt placeret for besøg ifm. borgernes ærindekørsel ved pendling og andre aktiviteter.
De konkrete ændringer af Kommuneplan 21’s retningslinjer for detailhandel med tilhørende kort er indsat nederst i nærværende kommuneplantillæg.
Anvendelse og rammer for lokalplanlægningen
Kommuneplantillægget omfatter følgende eksisterende rammeområder udlagt til centerformål og tekniske anlæg:
15.10.CE.02 – Centerområde, Hammelev Bygade Øst
15.10.TA.01 – Område til tekniske anlæg, Hammelev Bygade
15.10.CE.01 – Centerområde Hammelev Bygade Syd
Herudover omfatter tillægget mindre arealer i det åbne land, som ikke er omfattet af kommuneplanen. Arealerne ønskes udlagt som en del af området for Lokalplan 15-5 mod øst, jf. nedenstående oversigtskort.
Arealer i kommuneplantillægget, der ligger i det åbne land. Arealerne udlægges ifm. Lokalplan 15-5, hvis afgrænsning er vist med rødt.
Arealerne medtages for at sikre tidssvarende og tilstrækkelige fysiske rammer for den kommende dagligvarebutik med tilhørende færdselsarealer mv. Arealerne overgår til byzone med vedtagelse af lokalplanen. Det vurderes at der alene er tale om en marginal merudvidelse af byzonen ift. gældende planlægning.
Naturforhold
Internationale naturbeskyttelsesområder
Ifølge bekendtgørelse om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter kan et planforslag ikke vedtages, hvis gennemførelse af planen kan betyde:
- at planen skader Natura 2000-områder,
- at yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyrearter, der er optaget i habitatdirektivets bilag IV, litra a) kan blive beskadiget eller ødelagt, eller
- at de plantearter, som er optaget i habitatdirektivets bilag IV, litra b) i alle livsstadier, kan blive ødelagt.
Nærmeste Natura 2000 områder - Pamhule Skov og Stevning Dam - ligger ca. 700 m sydvest for kommuneplantillæggets område. Områderne udgør hhv. fuglebeskyttelsesområde og habitatområde. Grundet afstanden og kommuneplantillæggets karakter og indhold vurderes dette ikke at give anledning til påvirkning af Natura 2000 områderne.
Beskyttede arter
Kommuneplantillæggets område ligger inden for udbredelsesområdet for flere beskyttede arter, men Haderslev Kommune har ikke kendskab til forekomst af Bilag IV arter, ligesom der ikke er registreringer i Naturdata.
Der er derfor gennemført en Bilag IV-screening og flagermusaktivitetsregistrering i forbindelse med området, jf. afsnittet ’Habitatscreening’ på s. 29. Det er Haderslev Kommunes vurdering, at realisering af lokalplanen ikke vil have nogen negative påvirkninger af Natura 2000-området og Bilag IV-arters yngle- og rasteområder.
Habitatscreening
Der er derfor gennemført en Bilag IV-screening og flagermusaktivitetsregistrering i forbindelse med området, jf. afsnittet ’Habitatscreening’ på s. 29. Det er Haderslev Kommunes vurdering, at realisering af lokalplanen ikke vil have nogen negative påvirkninger af Natura 2000-området og Bilag IV-arters yngle- og rasteområder.Habitatscreeningen er baseret på en fysisk besigtigelse af arealet foretaget d. 15. april 2024 og flagermusaktivitetsregistreringer i juni, juli og august 2024. den er også baseret på baggrund af Naturstyrelsens oversigt over bilag IV-arter i Danmark og ud fra oplysninger om deres udbredelse, krav til levesteder og foreliggende oplysninger om kendte lokale forekomster. Ud fra disse forhold er der foretaget en vurdering af planens mulige påvirkning af arterne.
Screeningen viser, at det primært er flagermus, der kan blive påvirket af projektet. Der er konstateret flere forskellige flagermusarter i forbindelse med aktivitetsregistreringen. For samtlige andre arter oplistet på Habitatdirektivets Bilag IV vurderes det, at planområdet ikke er egnet som levested for disse arter.
Besigtigelsen viste, at der inden for området er enkelte større træer i et levende hegn, der kan rumme levesteder for visse arter af flagermus. Fældning af disse kan derfor resultere i tab af levesteder. I træerne blev der imidlertid ikke observeret skader eller hulheder, der synes at være tilstrækkelige til at kunne huse kolonier af flagermus.
Beskyttelse af Bilag IV-arter indebærer, at arternes yngle- og rasteområder ikke må beskadiges eller ødelægges, og desuden er der forbud mod forsætligt drab af individer. Fældning af de egnede træer for flagermus kan derfor alene ske i begyndelsen af maj eller i august-september (udenfor rasteperioden). Ved realisering af planen er det intentionen at fjerne hegnet og enkelte større træer. I lokalplanen fastsættes bestemmelser om, at der skal plantes træer langs planområdets nordlige og sydlige afgrænsning, der på sigt vil være egnede for flagermus. Endvidere vurderes arealerne omkring selve projektområdet at have en tilsvarende økologisk funktionalitet for flagermus.
Samlet vurderes det, at områdets økologiske funktionalitet for flagermus ikke vil blive påvirket ved fældning af de få større træer i området.
Tilsvarende vurderes ændringen af de øvrige kommuneplanrammer ift. anvendelse og mulighed for detailhandel at være uden betydning for naturbeskyttelsesinteresser og beskyttede arter.
Grundvand og drikkevandsinteresser
Kommuneplantillæggets områder ligger uden for områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD), men i område med generelle drikkevandsinteresser (OD) samt delvist inden for følsomt indvindingsopland og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) i Hammelev By.
Den østlige del med lokalplanområdet ligger dog kun i OD-område. Derfor vurderes den planlagte anvendelse til erhverv i form af publikumsorienterede servicefunktioner - herunder tankstation mv. - ikke at medføre en risiko for grundvandet/ drikkevandsforsyningen. Dette begrundes med, at planen indeholder specifikke bestemmelser omkring håndtering af overfladevand og oplag, så der ved eventuelt spild eller lækage ikke kan ske nedsivning af forurenende stoffer til grundvandet.
Tilsvarende vurderes ændringen af rammerne for det eksisterende byområde ift. anvendelse og mulighed for detailhandel at være uden betydning for grundvand og drikkevandsinteresser.
Miljøvurdering
Kommuneplantillægget er omfattet af Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), lovbekendtgørelse nr. 4 af 03.01.2023. Tillægget omfatter ikke Natura 2000 områder og vil ikke give anledning til påvirkning af sådanne, men er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 2, Punkt 10 – Infrastrukturprojekter - e) Bygning af veje, havne og havneanlæg, herunder fiskerihavne (projekter, som ikke er omfattet af bilag 1). Da planlægningen kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer er der gennemført en screening for miljøvurdering iht. lovens § 8 stk. 2.
Screeningsresultat
Screening for miljøvurdering af forslag kommuneplantillæg 4-2021.
Haderslev Kommune har i henhold til lov om miljøvurdering af planer, programmer og konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for, om kommuneplantillæggets påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.
Tillægget er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkningen, menneskers sundhed, flora, fauna,
jordbund, jordarealer, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og deres
omgivelser og arkitektonisk og arkæologisk arv, større menneske- og naturskabte katastroferisici og ulykker og
ressourceeffektivitet og det indbyrdes forhold mellem disse faktorer.
Det vurderes at tillægget ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering, da virkeliggørelsen ikke påvirker miljøet væsentligt. Vurderingen er baseret på:
- At planlægningen for nyt erhvervsområde med bl.a. dagligvarebutik ikke vil påvirke grundvand og drikkevandsinteresser.
- At trafikbetjeningen til erhvervsområdet kan afvikles uden væsentlig gene for trafikafvikling, kapacitet og trafiksikkerhed.
- At planlægningen ikke giver anledning til væsentlig påvirkning af kulturhistoriske bevaringsværdier.
- At planlægningen kan realiseres uden væsentlig påvirkning af Natura 2000 interesser og Bilag IV arter, herunder arter af flagermus.
- At planlægningen ikke muliggør støjfølsomme funktioner eller giver anledning til væsentlig støjpåvirkning af omgivelserne.
Forslag til kommuneplantillæg 4-2021 er desuden screenet ud fra en række yderligere emner, der ikke vurderes at
være relevante herfor. De fremgår af ”Screeningsnotat af forslag til tillæg 4-2021 til Haderslev Kommuneplan 2021 (KP21) og forslag til lokalplan 15-5 Dagligvarebutik og erhvervsområde ved Hammelev”.
Følgende retningslinjer ændres i tillægget
Retningslinje 2.5.6
Inden for området udlægges et nyt lokalcenter benævnt ’Lokalcenter - Hammelev’ samtidig med at det eksisterende lokalcenter udgår. Placering og afgrænsningen af lokalcentret ses på nedenstående kort.
Det nye lokalcenter omfattes af følgende retningslinje 2.5.6 ’Lokalcentre’, jf. Kommuneplan 21:
- Der kan lokalplanlægges for butikker i lokalcentre, der maksimalt må være på 3.000 m². Størrelsen på de enkelte butikker må maksimalt være 1.000 m². Dog tillades 1.200 m² bruttoetageareal for ny dagligvarebutik i Lokalcenter – Hammelev.
- Rammer for lokalcentre fremgår af redegørelsen.
- Lokalcentrene er angivet på kortet med den samlede detailhandelsstruktur under retningslinje 2.5.1
For ’Lokalcenter – Hammelev’
Maksimal ramme for området | Maks. butiksstørrelser i området | Eksist. butiksareal | Samlet fremtidigt butiksareal | |
Hammelev Dagligvarer Udvalgsvarer |
1.400 m² 0 m² |
1.200 m² 1.000 m² |
0 m² 0 m² |
1.400 m² 0 m² |
Placering og omfang at nyt lokalcenter ’Hammelev’ (COWI).